Oorzaken lage bloeddruk

Veel mensen hebben te maken met een hoge bloeddruk. Er zijn echter ook mensen die te maken hebben met een lage bloeddruk. Een lage bloeddruk kan er voor zorgen dat er onvoldoende zuurstof in de hersenen komt. Als er te weinig zuurstof in je hersenen komt, bestaat er een kans op flauw vallen en zal je duizelig worden. Maar wat zijn nu eigenlijk de oorzaken van een lage bloeddruk?

Erfelijkheid

Erfelijkheid kan een oorzaak zijn van een lage bloeddruk. Als er in een familie veel mensen te kampen hebben met een lage bloeddruk, is er vaak sprake van erfelijkheid. Deze erfelijkheid gaat dan vaak generaties door. Aan erfelijkheid kun je niets doen, je moet wel goed oppassen als je een lage bloeddruk hebt door erfelijkheid. Je moet goed kijken met hetgeen wat je eet en ook is het belangrijk om voldoende zout in te nemen.

Uitdroging

Uitdroging is een van de meeste voorkomende oorzaken van een lage bloeddruk. Je kunt op verschillende manieren uitdrogen. Vaak wordt uitdroging veroorzaakt doordat je te weinig drinkt. Als je gevoelig bent voor een lage bloeddruk, is het dan ook belangrijk om voldoende te drinken. Maar het is uiteraard ook mogelijk om op andere manieren veel vocht kwijt te raken. Bijvoorbeeld als je in een korte periode erg veel zweet.  Wanneer je veel zweet, raak je veel zout en vocht kwijt. Daarnaast zijn er nog een aantal andere oorzaken te noemen die voor uitdroging kunnen zorgen. Als je diarree hebt, kan dit leiden tot uitdroging. Ook extreme hitte en hoge koorts kunnen oorzaken zijn van uitdroging.

Problemen aan het hart

Hartproblemen kunnen ook voor een lage bloeddruk zorgen. Wanneer je hart niet meer goed functioneert, betekent dit dat er minder goed bloed door je lichaam zal worden gepompt. Dat zal er ook voor zorgen dat zuurstof minder goed de hersenen zal bereiken. Daardoor bestaat er een kans dat je flauw valt of dat er zich andere symptomen voor doen.

Medicijnen

Medicijnen zijn vaak ook een oorzaak voor een lage bloeddruk. Bepaalde medicatie hebben bijwerkingen. Deze bijwerkingen kunnen er voor zorgen dat je een lage bloeddruk krijgt. Als je andere medicijnen slikt, is het verstandig om de bijsluiter te lezen. Als je een lage bloeddruk krijgt door medicijn gebruik, kun je een arts raadplegen. Een arts kan dan eventueel andere medicijnen voorschrijven. Dat zal er voor zorgen dat je bloeddruk weer op een normaal peil zal komen. Is dit niet het geval? Dan ligt er vaak een andere oorzaak ten grondslag aan een lage bloeddruk.

Informatie over een lage bloeddruk